torstai 10. huhtikuuta 2014

Töihin AustraliaanKommentteihin oli tullut postauspyyntö liittyen työjuttuihin, asumisjärjestelyihin sun muihin käytännönjuttuihin liittyen. Tässäpä siis pieni infopaketti siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon tänne pallon toiselle puolelle töihin reissaillessa!

 • Viisumi

18-30 -vuotiaat voivat hakea Working Holiday Visaa, jolla saa oleskella ja tehdä töitä Australiassa vuoden verran. Lupaa voi hakea netistä tästä linkistä ja tämä hupi maksaa reilut 400 dollaria. Visaa kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen matkaa ja sen myöntämiseen menee aikaa parista päivästä reiluun viikkoon. Australian maahanmuuttoviraston sivuilta kannattaa tutustua tarkemmin siihen, mihin tarkoitukseen viisumi on tarkoitettu ja miten kauan esimerkiksi yhden työnantajan palveluksessa saa työskennellä.

 • Veronumero
Jokainen Australiassa töitä tekevä hempukka tarvitsee myös oman veronumeron - ellei sitten välttämättä halua luovuttaa puolta tuloistaan valtiolle. Veronumero on maksuton ja sen saadakseen täytyy täyttää vain muutama lomake netissä. Numero tulee postitse (tai on tulematta Erikan tapauksessa...) suunnilleen viikon sisällä.  Mahtava homma on myös se, että viisumin päätyttyä osan maksamistaan veroista saa veroilmotuksen täytettyään takaisin!
 • Pankkitili
Australialainen pankkitili on myös aika ehdoton, jotta kaikki palkat saadaan maksettua ongelmitta ja ajallaan. Me itse marssittiin Sydneyssa Commonwealth-pankin konttoriin ja kymmenen minuuttia myöhemmin meillä olikin omat käyttö-, säästö- ja eläketilit mukavilla koroilla varustettuina. Mitään kummempia dokumentteja ei tarvinnut passia lukuunottamatta olla mukana ja henkilökunta oli tosi ystävällistä ja vastasi mielellään kysymyksiin. 
 • Työnhaku
Ensimmäisenä mentiin, kuten aikaisemmista postauksista selviää, töihin fruit pickereiksi sitrusfarmille. Kotikylästä löytyi onneksemme työvoimatoimisto, jonne mentiin täyttämään lomakkeita ja sen jälkeen käytiin joka päivä kyselemässä, jos jotain olisi ilmaantunut. Satuttiin olemaan ajoissa liikkeellä, sillä kausi ei ollut vielä kunnolla alkanut ja työt nappasi jo muutamassa päivässä. Nyt tänne on vyörynyt valtava hyökyaalto (eritoten ranskalaisia) backpackereita, jonot on ihan älyttömät, eikä töitä tunnu löytyvän mistään. Hyvällä tuurilla myös lähialueen farmeja kiertelemällä ja vapaita työpaikkoja kysellessä voi onnistaa.

Toinen työpaikka saatiin ihan sattumalta, kun isäntämme Big D sai hommattua meille työhaastattelun ja vedettiin se (tottakai) nappiin. Tästä jännittävästä ja haasteellisesta tehtävästä lisää myöhemmin...

Muuten sitten ollaan väsätty australialaiset CV:t ja coverletterit, ja koitetaan kovaa vauhtia hakea töitä Brisbanesta. Kymmeniä hakemuksia ollaan lähetetty nyt lähipäivinä ja yksi haastattelu ollaan saatu parin viikon päähän. Toivotaan parasta!

 • Asuminen
Asunnon hausta meillä ei oikeastaan ole ollenkaan kokomusta, koska suurinosa reissusta ollaan majailtu tutun paikallisen miehen luona täällä Gayndahissa. Sydneyssa, Brisbanessa ja muissa reissuissa ollaan nukuttu halvoissa hostelleissa, joissa öiden hinnat on vaihdellut suunnilleen siinä 20-40 dollarin paikkeilla. Nyt muuttoa BrisVegasiin suunniteltuamme ollaan ajateltu vuokrata oma asunto, koska se tulee huomattavasti halvemmaksi (ja mukavammaksi) kuin hostelleissa pyöriminen. Hintahaarukkaa ei se enempää vielä tiedetä, mutta nopeasti selailtuamme huomattiin että jo 500 dollarilla/vko saa ihan älyttömän, upouuden luksuslukaalin itselleen. Ei siis todellakaan paha hinta neljälle jaettuna!

Nyt sattuu aivoihin ja mitään muuta kummempaa ei tule mieleen. Toivottavasti auttoi edes vähän!
Ollaan taas oltu vähän laiskoja blogin suhteen... Yksinkertaisena syynä on se, ettei olla oikein tehty mitään kummempaa ja jos ollaan, niin ei tietenkään ole muistettu ottaa kuvia. Koitetaan korjata asia mitä pikimmiten ja kertoa vähän mitä on tapahtunut, heti kun tältä uudelta ja mahtavalta työltämme jaksetaan.

Paljon pusuja kaikille!

6 kommenttia:

 1. Sen verran vielä, että nuo veronumerotko tilasitte jo Suomessa? Kun postitse kerta tulee? :) Onko teillä tullut jotain vastoinkäymisiä mihin pitäs ehkä varautua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haettiin veronumerot heti Sydneyssa, kun saatiin tietää kotiosotteemme Gayndassa. Varmasti onnistuu myös esim hostellin osotteen laittaessa, jos ei vielä ole asuntoa.

   Mitään kummempia vastoinkäymisiä ei ole tullut onneksi vastaan! Rahaa kannattaa säästää kyllä huolella, sillä sitä saa täällä k

   Poista
  2. Hups! Eli siis kannattaa säästää kunnolla, koska rahaa kuluu elämiseen yllättävän paljon :D

   Poista
 2. Kiitos paljon!! Ihanaa että ootte nähny vaivaa ja tehnyt tällasen, tää vastas kaikkiin mun kysymyksiin :))

  VastaaPoista